Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies

Nastavenia

Teľacia roláda

  • 30.12.2015.
  • Obtiažne
  • 8
  • 140 min

Nepochybujte o tom, že vaši hostia pri spoločnom stole veľmi ocenia a neskôr budú s láskou spomínať na túto jemnú a šťavnatú roládu z teľacieho mäsa s krásnymi pásikmi zelených špenátových listov a pancetty.

Ingrediencie

  • 1,8 - 2 kg vykostenej teľacej hrude
  • 1 lyžička červenej papriky mletej údenej
  • ½ lyžička sušeného tymianu
  • ½ lyžičky semienok feniklu
  • štipka mletého čierneho korenia
  • 1 lyžica Podravky ochucovadla
  • 120 g pancetty, nakrájanej na tenké plátky
  • 150 g listového špenátu
  • soľ
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • Zelenina:
  • 800 g zemiakov
  • 400 g zeleru
  • štipka mletého muškátového orieška
  • 50 g cibule
  • soľ
  • 60 g masla
  • Omáčka:
  • 2 lyžičky kukuričného škrobu
  • 50 ml koňaku
  • 1 lyžica čučoriedkového džemu

Príprava

  1. 1.
    Kvalitný kus teľacieho mäsa zakryjeme potravinovou fóliou a naklepeme tĺčikom na mäso.
  2. 2.
    V mažiari podrvíme fenikel, korenie, sušený tymian, štipku údenej papriky, Podravku a všetko spolu premiešame. Zmesou korenia posypeme teľacinu a rukami votrieme do mäsa. Na teľacie mäso striedavo ukladáme plátky pancetty a krátko povarený špenát. Roládu pevne zavinieme a zviažeme mäsiarskym špagátom.
  3. 3.
    Vo veľkej panvici rozohrejeme olej a mäso zo všetkých strán do hneda opečieme. Presunieme do pekáča a olej a výpek z panvice nalejeme na roládu. Osolíme a podlejeme 100 ml bieleho vína. Zakryjeme a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 1 hodinu.
  4. 4.
    Po dopečení vyberieme roládu z rúry a necháme odstáť. Kým mäso odpočíva, pripravíme omáčku. Výpek z pekáča prelejeme do malej rajnice a varíme na strednom plameni. 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu zmiešame s trochou vody a pripravenou zmesou zahustíme omáčku. Keď omáčka zovrie, primiešame do nej koňak a jednu lyžičku džemu. Zemiaky, zeler a cibuľu spolu uvaríme, scedíme, pridáme maslo, trochu soli a muškátový oriešok a popučíme na kašu.
  5. 5.
    Roládu opatrne nakrájame na plátky a tie naaranžujeme na servírovací tanier spolu so zeleninovým pyré. Polejeme omáčkou a podávame.

Malé tajomstvo

Poproste svojho mäsiara, aby vám teľacie mäso očistil a upravil.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 603 / 2.521 - -
Tuky g 27,97 - -
- Nasýtené mastné kyseliny g 9,50 - -
- Mononenasýtené mastné kyseliny g 9,05 - -
- Polynenasýtené mastné kyseliny g 6,49 - -
Sacharidy g 22,13 - -
Soľ g 0,35 0 0
Vitamín A μg 1.697,26 42 34
Vitamín D μg 36,00 18 18
Niacín mg 1.697,26 12123 8487
Draslík (K) mg 1.607,48 43 43

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)