Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Typy cookies: Technické, Marketingové
Nastavenia

Tempura

  • 09.06.2006.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 60 min

Pokrm tempura dnes poznáme ako japonský pokrm. V histórii gastronómie sa spomína, že tempuru, ešte v dávnom 17.storočí do krajiny vychádzajúceho slnka doniesli portugalskí misionári.

Ingrediencie

  • 400 g kreviet
  • 400 g rôznej zeleniny, huby (paprika, cibuľa, hliva ustricová, cuketa, a podobne.)
  • 250 g hrubej pšeničnej múky
  • 250 g hladkej pšeničnej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 bielka
  • 700 ml veľmi studenej vody
  • sójová omáčka
  • olej na vyprážanie
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Krevety vložíme na krátko do mrazničky, potom oddelíme chvostíky a očistíme ich od pancierov.
  2. 2.
    Zeleninu a huby umyjeme, osušíme a nakrájame na podlhovasté kúsky (z paprík ošúpeme kožu).
  3. 3.
    Múku dáme do hlbšej nádoby, zmiešame ju s práškom do pečiva, pridáme bielok a veľmi studenú vodu, Vymiešame metličkou na šľahanie, tak že získame tekuté cesto, ktoré krátko ponecháme v chladničke.
  4. 4.
    V hlbokej nádobe zahrejeme olej na teplotu cca 180°C. Zeleninu posypeme Podravkou a premiešame.
  5. 5.
    Kúsky zeleniny berieme rukou, namáčame ich do cestíčka a kladieme do horúceho oleja. Praženie nech trvá krátko. Rovnako urobíme aj s krevetami.
  6. 6.
    Vyprážanú zeleninu a krevety vyberáme dierkovanou lyžicou a kladieme ich na kuchynský papier, ktorý vpije nadmerný tuk.

Podávanie

Podávame hneď, na zohriatych tanieroch, pokropené sójovou omáčkou.

Rada

Zeleninu na tempuru volíme podľa sezóny.

Malé tajomstvo

Ak sa cestíčko na obaľovanie počas prípravy zahreje, nádobu s cestíčkom chladíme ľadom.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 798 / 3.336 - -
Tuky g 25,50 - -
Sacharidy g 102,32 - -
Vláknina g 5,49 - -
Bielkoviny g 37,63 - -
Soľ g 3,62 0 0
Vitamín A μg 7.877,00 197 158
Vitamín D μg 143,20 72 72
Vitamín E mg 19,02 86 86
Vitamín C mg 34,57 46 38
Draslík (K) mg 586,91 16 16
Vápnik (Ca) mg 83,21 8 8
Fosfor (P) mg 314,42 39 39

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)