Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Teplý zeleninový šalát

  • 19.10.2015.
  • Jednoduché
  • 8
  • 40 min

Pýtate sa: "Šalát z grilovanej zeleniny?", naša odpoveď znie: "Prečo nie?" Zakryte ugrilovanú zeleninu a nechajte ju vychladnúť, zmäknúť a zintenzívniť svoju chuť pred tým, ako ju posypete Podravkou na šalát. A potom už len podávajte tento farebný, teplý a dymovou arómou voňajúci šalát.

Ingrediencie

  • 2 sladké červené papriky
  • 400 g šampiňónov
  • 500 g cukety
  • 200 g jarnej cibuľky
  • 300 g fenikla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice sušeného petržlenu
  • 1 lyžica nasekanej koriandrovej vňate
  • 100 g zelených olív
  • 200 g syru Feta
  • 1 Podravka na šalát
  • 100 ml olivového oleja
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Príprava

  1. 1.
    Papriky umyjeme a nakrájame ich na väčšie kúsky, každý šampiňón prekrojíme na polovicu, z cukety odkrojíme oba konce a nakrájame ich pozdĺžne na hrubšie plátky, cibuľu očistíme a nakrájame a hľuzy feniklu umyjeme a nakrájame na štvrtiny.
  2. 2.
    Všetku zeleninu spolu ugrilujeme na rozpálenej, nenaolejovanej panvici alebo grile, potom necháme chvíľu vychladnúť.
  3. 3.
    Ugrilovanú zeleninu nakrájame na menšie kúsky, preložíme do veľkej šalátovej misy, pridáme pretlačený cesnak, petržlenovú vňať, koriandrovú vňať, scedené a prepláchnuté olivy a na kocky nakrájaný syr Feta. Posypeme Podravkou na šalát, zalejeme olivovým olejom a dobre premiešame. Zakryjeme a necháme odpočinúť na 5-10 minút. Pred podávaním skontrolujeme chuť a podľa potreby osolíme a okoreníme.
  4. 4.
    Šalát necháme až do servírovania zakrytý, aby sa všetky chute spojili.

Malé tajomstvo

Na docielenie bohatšej, krémovejšej chute môžete do šalátu pridať trochu kyslej smotany.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 267 / 1.116 - -
Tuky g 21,57 - -
- Nasýtené mastné kyseliny g 6,33 - -
- Mononenasýtené mastné kyseliny g 12,50 - -
- Polynenasýtené mastné kyseliny g 1,76 - -
Sacharidy g 12,32 - -
Vláknina g 4,07 - -
Bielkoviny g 10,10 - -
Soľ g 0,22 0 0
Vitamín A μg 4.214,26 105 84
Vitamín D μg 47,00 24 24
Niacín mg 4,61 33 23
Kyselina pantoténová mg 1,37 20 20
Draslík (K) mg 786,05 21 21
Vápnik (Ca) mg 276,61 28 28
Fosfor (P) mg 243,56 30 30

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)