Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Typy cookies: Technické, Marketingové
Nastavenia

Tournedos s maslovou zeleninou

  • 21.05.2013.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 45 min

Francúzska kuchyňa je spojená s úžasnou francúzskou kultúrou a spôsobom života, a predstavuje tiež kolísku kulinárskeho umenia.

Ingrediencie

  • 300 g brokolice
  • 400 g mladej mrkvy
  • 450 g mrazenej žltej fazuľky
  • soľ
  • 750g hovädzí steak
  • korenie
  • 80 g masla
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo
  • 30 ml oleja
  • 25 ml koňak (brandy)
  • 100 ml červeného vína
  • 40 g masla, nakrájaného na kocky

Príprava

  1. 1.
    Očistíme a umyjeme brokolicu, mrkvu a fazuľky.
  2. 2.
    Brokolicu nakrájame na ružičky, mrkvu na prúžky.
  3. 3.
    Zeleninu krátko varíme vo vriacej vode, do ktorej pridáme štipku morskej soli tak, aby sa uvarila, ale nerozvarila, tzv. „al dente“.
  4. 4.
    Po uvarení ihneď zeleninu presunieme do panvice so studenou vodou a ľadom, aby zostala chrumkavá a držala peknú farbu.
  5. 5.
    Hovädzinu narežeme na medailóniky v šírke 2 palcov, osolíme a opečieme na rozpálenom oleji približne 1-2 minúty z každej strany tak, aby ostal steak vnútri mäkký a ružový a z vonku červený.
  6. 6.
    Steak osolíme a odložíme na teplé miesto.
  7. 7.
    Z panvice, v ktorej sme restovali mäso odoberieme prebytočný tuk, zalejeme koňakom a flambujeme.
  8. 8.
    Pridáme víno, soľ, korenie a privedieme do varu.
  9. 9.
    Do omáčky pridáme nakrájané maslo a dobre premiešame.
  10. 10.
    V ďalšej panvici rozpustíme maslo, pridáme 1 polievkovú lyžicu Podravka ochucovadla, potom scedenú uvarenú zeleninu, pomiešame a necháme na panvici chvíľku zohriať.

Podávanie

Servírujeme na tanieri s opraženými toastami. Na každý plátok toastu dáme teplý steak, zalejeme šťavou a podávame so zeleninou.

Malé tajomstvo

Pri príprave omáčky použite zamrznuté kocky masla, ktoré jemne zahustia omáčku a dodajú jej jemnosť.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 663 / 2.771 - -
Tuky g 45,22 - -
Sacharidy g 22,25 - -
Vláknina g 8,76 - -
Bielkoviny g 44,50 - -
Vitamín A μg 30.807,88 770 616
Vitamín D μg 42,10 21 21
Niacín mg 16,43 117 82
Kyselina pantoténová mg 1,35 19 19
Draslík (K) mg 18,31 0 0
Vápnik (Ca) mg 141,54 14 14
Fosfor (P) mg 532,85 67 67

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)