Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Treska so zeleninou

  • 11.03.2008.
  • Jednoduché
  • 4 – 6
  • 45 min

Táto biela ryba zo severných morí sa už dávnejšie udomácnila v dalmatínskej kuchyni. Vyskúšajte ju v kombinácii s rôznymi druhmi zeleniny a dotvoriť ju môžete bohatými chuťami cesnaku a chilli papričiek.

Ingrediencie 4 – 6 

  • 1 kg filé z tresky
  • 1 lyžica Podravka Natur
  • 250 g tekvičiek
  • 150 g stopky zeleru
  • 500 g zelenej fazule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky strúhanky
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 4 plátky citrónu
  • 50 ml bieleho vína
  • 4 lyžice slnečnicového oleja
  • 3-4 lyžice olivového oleja
  • štipka mletej chilli papričky
  • 1 lyžička Podravka Natur
  • 100 g cherry paradajok
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate

Príprava

  1. 1.
    Filé z tresky natrieme lyžicou Podravky Natur ochucovadla a pretlačeným cesnakom (2 strúčiky cesnaku).
  2. 2.
    Rybu pokvapkáme citrónovou šťavou a opražíme na panvici na horúcom slnečnicovom oleji.
  3. 3.
    Upraženú rybu dáme na teplé miesto. V rovnakej panvici na tom istom oleji opražíme stopku zeleru nakrájanú na menšie kúsky, cherry paradajky a tekvičky nakrájané na kocky.
  4. 4.
    Pridáme strúhanku, uvarenú zelenú fazuľu, lyžičku Podravky Natur ochucovadla, chilli, biele víno a zvyšný pretlačený cesnak.
  5. 5.
    Panvicu dobre pretrasieme a zeleninu krátko povaríme.
  6. 6.
    Podľa potreby dolejeme asi 50 ml vody.
  7. 7.
    Na zeleninu poukladáme upraženú rybu a prelejeme olivovým olejom.
  8. 8.
    Plátky citrónu opražíme v panvici bez tuku a poukladáme na panvicu s rybou a zeleninou.
  9. 9.
    Panvicu odstavíme z ohňa, prikryjeme a necháme odstáť 5 minút.

Podávanie

Rybu so zeleninou posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame.

Malé tajomstvo

Marinovaná treska môže stáť na chladnom mieste niekoľko hodín a keď ju potom pripravíme, bude ešte chutnejšia a aromatickejšia.
Jedlo môžete pred podávaním posypať s 30 g píniových orieškov (ako náhradu môžete použiť olúpané mandle), dodatočne dotvoria toto chutné jedlo.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 376 / 1.572 - -
Tuky g 19,81 - -
Sacharidy g 14,03 - -
Vláknina g 3,55 - -
Bielkoviny g 33,77 - -
Soľ g 1,58 0 0
Vitamín A μg 539,49 13 11
Vitamín D μg 74,05 37 37
Vitamín C mg 62,44 83 69
Niacín mg 10,86 78 54
Draslík (K) mg 1.106,88 30 30
Vápnik (Ca) mg 99,86 10 10
Fosfor (P) mg 415,55 52 52

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)