Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies

Nastavenia

Varaždínska hostina

  • 03.09.2006.
  • Stredne obtiažne
  • 6
  • 100 min

Severozápadné Chorvátsko, kde sa mäso marinuje, nakladá a údi v dyme, kapusta kvasí v drevených sudoch, ako za starých čias, miluje veľmi rozumnú a chutnú kombináciu údeného mäsa s veľmi zdravou kyslou kapustou.

Ingrediencie

  • rasca
  • 5-6 strúčikov cesnaku
  • soľ
  • 1 lyžička Podravka ochucovadlo
  • 600 g čerstvých bravčových rebierok
  • 1 kg kyslej kapusty
  • 600 g údeného kolena
  • 50 g masti

Príprava

  1. 1.
    Rascu navlhčíme trochou vody, potom ju rozdrvíme. Pomiešame s rozpučeným cesnakom, soľou a Podravkou ochucovadlom.
  2. 2.
    Časťou tejto zmesi natrieme bravčové rebrá a necháme odstáť najmenej jednu hodinu. Kapustu opláchneme, hlavne, keď je príliš kyslá a koleno krátko povaríme.
  3. 3.
    Do hrnca vložíme kapustu, povarené koleno a zvyšok zmesi cesnaku, rasce a Podravky ochucovadla. Prelejeme vodou a varíme na miernom ohni, kým všetko nezmäkne.
  4. 4.
    Kým sa kapusta varí, vložíme do zohriatej rúry na masť piecť pripravené rebrá. Počas pečenia ich podľa potreby podlievame trochou vody.

Podávanie

Uvarené koleno a pečené rebrá nakrájame na pekné kúsky. Na predhriaty tanier naukladáme kyslú kapustu a na ňu nakrájané mäso.

Rada

Ako príloha k tomuto originálnemu jedlu sa môže použiť aj domáca kukuričná kaša. Podľa starých zvyklostí tohto kraja je možné kašu poliať aj zmesou nakrájanej slaniny a mletých tekvicových jadierok.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 620 / 2.592 - -
Tuky g 22,85 - -
Sacharidy g 64,59 - -
Vláknina g 1,45 - -
Bielkoviny g 40,36 - -
Soľ g 3,36 0 0
Vitamín A μg 36,10 1 1
Vitamín D μg 24,00 12 12
Vitamín C mg 22,34 30 25
Niacín mg 17,26 123 86
Draslík (K) mg 1.028,28 28 28
Vápnik (Ca) mg 111,28 11 11
Fosfor (P) mg 446,78 56 56

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)