Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies

Nastavenia

Varená teľacina v kôprovej omáčke

  • 04.02.2005.
  • Stredne obtiažne
  • 6
  • 120 min

Švédi tak milujú kôpor, že ho namiesto bazalky dávajú do švédskej varianty pesta. Teľacinu v omáčke z jemných aromatických bylín je možné podávať ako hlavné jedlo každodenného rodinného obeda.

Ingrediencie

  • 1 kg teľacieho mäsa bez kosti
  • 1 hlavička cibule
  • 2-3 mrkvy
  • koreň zeleru a petržlenu
  • čierne korenie v celku
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo
  • Kôprová omáčka:
  • 30 g masla
  • 30 g hrubej múky
  • 200-300 ml polievky
  • 200 ml kyslej smotany
  • 2 lyžice sekaného kôpru

Príprava

  1. 1.
    Očistenú zeleninu a teľacinu vložíme variť do vriacej vody. Pridáme celé čierne korenie a Podravku a varíme na miernom ohni 1, 5-2 hodiny.
  2. 2.
    Uvarené teľacie mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto.
  3. 3.
    Omáčka: V zohriatom masle krátko opečieme múku, zalejeme polievkou, v ktorej sa varilo mäso, pridáme nakrájaný kôpor, kyslú smotanu a krátko povaríme.

Podávanie

Uvarenú teľacinu nakrájame, prelejeme pripravenou omáčkou a podávame teplú s koreňovou zeleninou z polievky.

Rada

Koreňovú zeleninu krájame na väčšie kusy.

Poznámka

Tento pokrm môžeme aj zmraziť
Zmrazovanie : Z ochladenej polievky s pokrájaným mäsom (po 2.krok receptu) odstránime prebytok tuku, vložíme ju do nádoby, alebo plastového vrecúška a zmrazíme.
Rozmrazovanie: Nechajte cez noc v chladničke, vložte do hrnca so studenou vodou a pomaly zohrievajte. Nakoniec pripravíme kôprovú omáčku (3.krok).
Trvanlivosť: do 60 dní.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 351 / 1.467 - -
Tuky g 17,47 - -
Sacharidy g 11,46 - -
Vláknina g 1,79 - -
Bielkoviny g 35,89 - -
Soľ g 3,96 0 0
Vitamín A μg 10.611,30 265 212
Vitamín D μg 34,58 17 17
Vitamín C mg 6,36 8 7
Niacín mg 19,49 139 97
Draslík (K) mg 777,30 21 21
Vápnik (Ca) mg 76,07 8 8
Fosfor (P) mg 412,92 52 52

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)