Veselé cestoviny

  • 15.03.2004.
  • Jednoduché
  • 4
  • 25 min

Pre vegetariánov, alebo tých, ktorí jednoducho milujú zeleninu a nové chute s pridaním piva, sú cestoviny pripravené našim spôsobom tou správnou voľbou.

Ingrediencie

  • 350 g cestovín penne
  • Omáčka:
  • 800 g lúpaných paradajok
  • 200 g čerstvej červenej papriky
  • 50 ml olivového oleja
  • 200 g baklažánu
  • 150 g tekvičiek
  • 100 ml piva
  • soľ
  • 1 lyžica Podravka Natur
  • 1 lyžička cukru

Príprava

  1. 1.
    Baklažány nakrájame na kocky, osolíme a necháme odstáť desať minút, potom scedíme.
  2. 2.
    Na troch lyžiciach olivového oleja opražíme lúpané paradajky, pridáme cukor a Podravka Natur.
  3. 3.
    V druhej panvici opražíme na zvyšnom olivovom oleji papriku nakrájanú na pásiky a tekvičky nakrájané na kocky. Pridáme scedené baklažány a všetko spolu ďalej dusíme ešte 10 minút. Zeleninu zmiešame s lúpanými paradajkami, pridáme pivo a prevaríme.
  4. 4.
    Cestoviny uvaríme v slanej vode, scedíme a zamiešame s pripravenou omáčkou.

Podávanie

Veselé cestoviny podávame spolu so sezónnym šalátom.

Rada

Osolené baklažány, ktoré odstáli, dobre scedíme, čím z nich odstránime trpkú chuť.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 249 / 1.041 - -
Tuky g 13,00 - -
Sacharidy g 26,00 - -
Vláknina g 6,00 - -
Bielkoviny g 7,00 - -
Soľ g 2,24 0 0
Vitamín A μg 4.608,00 115 92
Vitamín C mg 139,00 185 154
Niacín mg 4,00 29 20
Kyselina pantoténová mg 0,00 0 0
Draslík (K) mg 1.007,00 27 27
Vápnik (Ca) mg 111,00 11 11
Fosfor (P) mg 96,00 12 12

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)