Vianočná morka

  • 14.06.2006.
  • Obtiažne
  • 8 – 10
  • 220 min

Táto morka je vynikajúcim nápadom na vianočný stôl, ale nikto sa nenahnevá, keď sa objaví aj na stole cez iné sviatky.

Pozri všetky obrázky

Ingrediencie 8 – 10 

  • 1 morka (3 – 4 kg)
  • 1 morčacia pečienka
  • 2-3 lyžice citrónovej šťavy
  • 100 ml oleja
  • 1 hlavička cibule
  • 300 g mletého mäsa
  • 100 g ryže
  • 2-3 suché figy
  • 50 g píniových orieškov
  • soľ
  • čierne korenie
  • klinček a mletá škorica
  • 150 g uvarených a očistených jedlých gaštanov
  • 1 vajce
  • 2 lyžičky Podravky ochucovadla

Príprava

  1. 1.
    Očistenú a umytú morku natrieme zvnútra a zvonku lyžicou Podravky ochucovadla a zvnútra aj citrónovou šťavou.
  2. 2.
    Na troch lyžiciach oleja podusíme posekanú cibuľu, pridáme mleté mäso, zomletú pečienku, umytú ryžu a lyžicu Podravky ochucovadla. Všetko spolu dusíme 15 minút a potom ochladíme.
  3. 3.
    Ochladené dusené mäso ochutíme škoricou, klinčekmi, čiernym korením a potom pridáme posekané gaštany a figy. Nakoniec pridáme opražené píniové oriešky, rozšľahané vajce a dobre premiešame. Plnku podľa chuti dosolíme.
  4. 4.
    Touto plnkou naplníme morku (otvory zatvoríme špáradlami) a položíme na vhodný plech. Zvyšný olej ohrejeme, prelejeme ním pripravenú morku a pečieme 3 – 4 hodiny v rúre zohriatej na 180-200°C.
  5. 5.
    Upečenú morku odstavíme, aby sa mierne ochladila (okolo 10 minút) a potom ju narežeme.

Podávanie

Plnku podávame ako prílohu s mäsom, k jedlu sa hodí aj šalát.

Rada

Touto plnkou môžeme naplniť aj morčacie prsia a takto pripraviť plnenú roládu.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 701 / 2.930 - -
Tuky g 22,29 - -
Sacharidy g 17,42 - -
Vláknina g 2,23 - -
Bielkoviny g 105,55 - -
Soľ g 3,08 0 0
Vitamín A μg 1.904,30 48 38
Vitamín D μg 54,20 27 27
Vitamín E mg 11,36 52 52
Niacín mg 49,54 354 248
Draslík (K) mg 1.623,55 44 44
Fosfor (P) mg 1.093,93 137 137
Magnézium mg 205,85 69 51

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)