Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Višňová polievka

  • 06.05.2005.
  • Jednoduché
  • 4
  • 30 min

Prekvapte svojich hostí nízkokalorickou ovocnou polievkou, ktorá poskytne skutočné osvieženie v horúcich letných dňoch. Pôvodne ide o maďarský recept, s pridaním smotany a množstvom cukru. My vám navrhujeme nahradiť tieto zložky ľahkým ryžovým mliekom a umelým sladidlom.

Ingrediencie

  • 300 g mrazených višní bez kôstky
  • 300 ml vody
  • 4 tablety umelého sladidla Diekal
  • 1 vanilkový cukor
  • 200 ml ryžového mlieka
  • ½ malej lyžičky Podravka ochucovadlo
  • štipka soli
  • 1 malá lyžička škrobovej múčky

Príprava

  1. 1.
    Višne prelejeme vodou, pridáme umelé sladidlo a varíme cca 5 minút.
  2. 2.
    Polovicu višní nasekáme nadrobno elektrickou sekačkou a pridáme do nádoby s ostatnými višňami a šťavou.
  3. 3.
    Pridáme vanilkový cukor, ryžové mlieko, Podravku, soľ a škrobovú múčku, rozmiešanú v troške vody a povaríme približne jednu minútu.

Podávanie

Višňovú polievku podávame chladenú.

Rada

Do polievky môžeme pridať 100 g olúpaných strúhaných jabĺk.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 65 / 272 - -
Tuky g 0,42 - -
Sacharidy g 13,86 - -
Vláknina g 1,20 - -
Bielkoviny g 2,45 - -
Soľ g 0,95 0 0
Vitamín A μg 758,12 19 15
Vitamín D μg 20,71 10 10
Vitamín C mg 1,78 2 2
Niacín mg 0,64 5 3
Draslík (K) mg 179,08 5 5
Vápnik (Ca) mg 75,15 8 8
Fosfor (P) mg 64,43 8 8

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)