Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies

Nastavenia

Voňavá morčacia roláda

  • 18.05.2009.
  • Stredne obtiažne
  • 4 – 6
  • 60 min

Pre všetkých vás, ktorí máte radi chutnú morčacinu je tu príležitosť vychutnať si voňavú morčaciu roládu. Pripravovali ju majstri kuchári v chorvátskej relácii “Malé tajomstvá”, ktorá bola nakrútená pri príležitosti 50. výročia Vegety od Podravky .

Ingrediencie 4 – 6 

  • 600 g morčacích pŕs v celku
  • 2 lyžičky Podravka ochucovadlo
  • čierne korenie
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 400 g cukety
  • Plnka:
  • 200 g mletého morčacieho mäsa
  • 30 g tvrdého syra
  • 100 g šampiňónov
  • 30 g sušenej slaniny (panceta)
  • 1 vajce
  • 1 lyžica sekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička Podravka ochucovadlo
  • 50 g plnených zelených olív (10 kusov)
  • Dresing:
  • 200 ml olivového oleja
  • 1 lyžica kapár
  • 1 lyžica sekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica nakrájanej bazalky

Príprava

  1. 1.
    Morčacie mäso nakrájame tak, aby sme získali veľký rezeň, ktorý vyklepeme tĺčikom na mäso.
  2. 2.
    Cuketu nakrájame na dlhé plátky a zľahka opečieme na troche olivového oleja.
  3. 3.
    Plnku pripravíme tak, že do mletého mäsa pridáme na plátky nakrájané a následne nasekané šampiňóny, strúhaný syr, slaninu nakrájanú na kocky, vyšľahané vajce, petržlenovú vňať, Podravka ochucovadlo a všetko dobre pomiešame.
  4. 4.
    Na alobal poskladáme opečenú cuketu nakrájanú na plátky.
  5. 5.
    Mäso zľahka posypeme Podravka ochucovadlom, pokoreníme a položíme na cuketu.
  6. 6.
    Pripravenú plnku rozložíme po dĺžke paralelne s okrajom rezňa.
  7. 7.
    Na plnku zložíme olivy a všetko zvinieme pomocou fólie do rolády.
  8. 8.
    Odstránime fóliu, roládu položíme na plech na pečenie a prelejeme zvyškom olivového oleja. Pečieme približne 40 minút v rúre zohriatej na 210°C.
  9. 9.
    Dresing pripravíme tak, že do olivového oleja pridáme nasekanú pretržlenovú vňať, bazalku a kapary.

Podávanie

Upečenú roládu nakrájame a ešte teplú podávame so zvyškom pečenej cukety, varenou zeleninou a ozdobíme malými opečenými paradajkami. Všetko prelejeme pripraveným dresingom z olivového oleja.

Rada

Pri formovaní mäsa do veľkého rezňa odrežeme prebytočné okraje, zomelieme ich v mlynčeku a použijeme namiesto mletej morčaciny. Na prípravu rolády použijeme čím dlhšie cukety.

Malé tajomstvo

Roláda bude šťavnatejšia a aromatickejšia ak ju podáme s dresingom pripraveným z olivového oleja, kapár a čerstvých stredomorských bylín.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 674 / 2.817 - -
Tuky g 58,56 - -
Sacharidy g 4,26 - -
Vláknina g 1,29 - -
Bielkoviny g 32,93 - -
Soľ g 0,85 0 0
Vitamín A μg 469,93 12 9
Vitamín D μg 35,40 18 18
Niacín mg 13,53 97 68
Draslík (K) mg 650,71 18 18
Vápnik (Ca) mg 84,74 8 8
Fosfor (P) mg 338,94 42 42

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)