Voňavé teľacie pliecko

  • 14.06.2006.
  • Obtiažne
  • 6 – 8
  • 120 min

Ak sa chcete vyhnúť obvyklému pečeniu mäsa, máme pre vás recept, vhodný aj pre tie najslávnostnejšie chvíle.

Ingrediencie 6 – 8 

  • 2 kg vykosteného teľacieho pliecka
  • 50-100 ml citrónovej šťavy
  • 2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry
  • 1 polievková lyžica Podravky ochucovadla
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 300 g cibule
  • 100 ml oleja
  • 100 ml vody
  • Príloha:
  • 1 kg zemiakov
  • 1 lyžička nasekaných čerstvých listov rozmarínu
  • 2 čajové lyžičky Podravka natur mix pečené zemiaky
  • 50 ml oleja

Príprava

  1. 1.
    Mäso umyjeme, osušíme, naklepeme a orežeme tak, aby z neho vznikol plát v tvare obdĺžnika.
  2. 2.
    Do citrónovej šťavy pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a Podravka ochucovadlo, premiešame a zmesou potrieme mäso. Okoreníme a zavinieme do rolády, spevníme špáradlami alebo niťou.
  3. 3.
    Takto pripravenú roládu opečieme zo všetkých strán na rozohriatom oleji. Opečené mäso vyberieme a na tom istom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku.
  4. 4.
    Do stredu pekáča vložíme opraženú cibuľku, na ňu položíme mäso a zalejeme 100ml vody. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ° C asi hodinu. Počas pečenia podľa potreby dolejeme vodu.
  5. 5.
    Zemiaky nakrájame na plátky, pridáme nakrájaný rozmarín, Podravka Natur mix pečené zemiaky, 2 lyžice oleja a dobre premiešame. Rozložíme ich okolo mäsa a pečieme 40 minút.

Podávanie

Upečené mäso nakrájame na rezne a podávame s pečenými zemiakmi.

Rada

Miesto pečených zemiakov môžeme servírovať s varenou zeleninou preliatou omáčkou. Namiesto teľacieho mäsa môžeme použiť morčacie prsia.

Malé tajomstvo

Pečenie mäsa na cibuľke mu dodá výraznejšiu chuť a arómu.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 981 / 4.101 - -
Tuky g 47,43 - -
Sacharidy g 47,27 - -
Vláknina g 5,48 - -
Bielkoviny g 85,63 - -
Soľ g 2,81 0 0
Vitamín A μg 81,02 2 2
Vitamín D μg 30,00 15 15
Vitamín C mg 45,55 61 51
Niacín mg 34,11 244 171
Draslík (K) mg 2.098,19 57 57
Vápnik (Ca) mg 146,37 15 15
Fosfor (P) mg 745,07 93 93

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)