Zapečené špagety s tuniakom

  • 16.07.2012.
  • Jednoduché
  • 4
  • 40 min

Zapečené špagety s tuniakom sú určite chutným stredomorským jedlom s paradajkovou omáčkou, cesnakom, olivovým olejom, syrom ricotta a stredomorským korením. Bohatú chuť jedla doplňte vhodne vybraným vínom.

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 390 g Podravka krájaných paradajok
  • 115 g Eva tuniaka v olivovom oleji
  • 300 g syra ricotta
  • 400 g Špagiet Podravka
  • 8 zelených odkôstkovaných olív
  • 1 lyžička Podravky ochucovadla
  • soľ, korenie
  • posekaná bazalka

Príprava

  1. 1.
    Podravka špagety uvaríme podľa návodu na obale a scedíme ich.
  2. 2.
    Na olivovom oleji speníme cesnak, pridáme Podravka krájané paradajky, soľ, korenie, Podravka ochucovadlo a podľa potreby podlejeme trochou vody. Varíme 10 minút.
  3. 3.
    Potom pridáme scedený Eva tuniak s rozmrveným syrom ricotta a pripravenú omáčku spojíme s uvarenými špagetami.
  4. 4.
    Zmes vložíme do ohňovzdornej misy, pridáme olivy a zapekáme v predhriatej rúre pri 200 ° C po dobu 15-20 minút.

Podávanie

Pred podávaním posypeme bazalkou.

Malé tajomstvo

Ricottu môžeme zameniť akýmkoľvek iným čerstvým syrom

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 359 / 1.501 - -
Tuky g 18,09 - -
Sacharidy g 26,52 - -
Vláknina g 4,23 - -
Bielkoviny g 23,51 - -
Soľ g 4,04 0 0
Vitamín A μg 2.093,32 52 42
Vitamín D μg 58,40 29 29
Niacín mg 10,34 74 52
Kyselina pantoténová mg 0,77 11 11
Draslík (K) mg 884,63 24 24
Vápnik (Ca) mg 128,52 13 13
Fosfor (P) mg 228,84 29 29

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)