Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Nastavenia

Zapekaný guláš

  • 05.12.2003.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 120 min

Čikóšom, pastierom, ktorí niekedy pásli stáda po panónskej puste môžeme poďakovať za guláš – “gulyás-hús” – čiže pastierske mäso. Z mnohých variácií tohto polievkového pokrmu je táto najneobyčajnejšia – guláš pripravený v rúre.

Ingrediencie

  • 600 g mladej hovädziny
  • 100 g údenej slaniny
  • 150 g cibule
  • 600 g zemiakov
  • 400 g čerstvej papriky
  • 100 ml bieleho vína
  • Marináda:
  • 5 lyžíc oleja
  • 1 lyžička rasce
  • soľ
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • 1-2 štipľavé papričky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • citrónová kôra
  • 1 lyžička Podravka ochucovadlo

Príprava

  1. 1.
    Mäso nakrájame na kocky a pripravíme marinádu.
  2. 2.
    Zmiešame olej, pretlačený cesnak, rozdrvenú rascu (vopred navlhčenú), strúhanú citrónovú kôru, mletú papriku, nasekanú štipľavú papričku, trochu soli a Podravku ochucovadlo.
  3. 3.
    Takto pripravenú marinádu premiešame s mäsom a necháme odstáť najmenej jednu hodinu, ale najlepšie cez noc.
  4. 4.
    Medzičasom nakrájame cibuľu na tenšie kúsky, papriku na väčšie kusy a ošúpané zemiaky na plátky.
  5. 5.
    Dno zapekacej nádoby, alebo plechu obložíme plátkami slaniny, na slaninu položíme časť zemiakov a papriky, trochu osolíme, vložíme vrstvu marinovaného mäsa a kúsky cibule. Toto opakujeme, dokým sa nám neminú ingrediencie.
  6. 6.
    Vrch polejeme trochou oleja a nádobu pevne prikryjeme. Vložíme do rúry zohriatej na 180°C a pečieme približne jeden a pol hodiny.
  7. 7.
    Po hodine všetko zľahka premiešame, prelejeme vínom, pridáme trochu vody, znovu prikryjeme a pečieme ešte pol hodiny.

Podávanie

S gulášom z rúry podávame sezónny šalát.

Rada

Mladú hovädzinu je možné nahradiť teľacinou, alebo bravčovinou.

Malé tajomstvo

Kvalita tohto jedla závisí od korenín v marináde a od spôsobu pečenia v prikrytej nádobe. Štipľavú papričku a klasické Podravka ochucovadlo môžete nahradiť Podravka ochucovadlom pikant.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 838 / 3.503 - -
Tuky g 54,00 - -
Sacharidy g 41,00 - -
Vláknina g 5,00 - -
Bielkoviny g 41,00 - -
Soľ g 1,83 0 0
Vitamín A μg 1.264,00 32 25
Vitamín D μg 21,00 11 11
Vitamín C mg 135,00 180 150
Niacín mg 16,00 114 80
Draslík (K) mg 1.461,00 39 39
Fosfor (P) mg 476,00 60 60
Magnézium mg 90,00 30 23

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)