Zelené halušky v jemnej omáčke

  • 05.07.2004.
  • Stredne obtiažne
  • 4 – 6
  • 70 min

Ak ste aj akokoľvek znalý jedál s haluškami alebo gnocchi, pripravte sa na skutočné prekvapenie, ktorého súčasťou je koňak, mascarpone, fenikel a… Prirodzene bude to príjemné prekvapenie. Jedlo podávame so zeleným šalátom.

Ingrediencie 4 – 6 

  • Halušky:
  • 500 g zemiakov
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 250-300 g pšeničnej hrubej múky
  • 150 g blanšírovaného nadrobno nakrájaného špenátu
  • 1 lyžica Podravky ochucovadla
  • Omáčka:
  • 30 g masla
  • 200 g fenikel
  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 ml vody
  • 4-5 lyžíc koňaku
  • 2-3 lyžice citrónovej šťavy
  • 40 g syra gorgonzola
  • 1 lyžica Podravky ochucovadla
  • 70 g syra mascarpone

Príprava

  1. 1.
    Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a pretlačíme, kým sú ešte teplé. Pridáme maslo, Podravku, vajce, žĺtok, múku, dobre scedený špenát, parmezán a zamiesime hladké cesto.
  2. 2.
    Na pomúčenej doske vytvarujeme malé rolky, ktoré nakrájame na halušky. Uvaríme vo väčšom množstve slanej horúcej vody.
  3. 3.
    Na roztopenom masle krátko opečieme na plátky nakrájaný fenikel, pridáme trochu vody a krátko podusíme. Pridáme Podravku, smotanu, vodu, koňak, gorgonzolu a citrónovú šťavu a všetko spolu varíme ešte 5 minút.
  4. 4.
    Panvicu s omáčkou odstavíme z ohňa a za stáleho miešania pridáme mascarpone a uvarené a scedené halušky.

Podávanie

Zelené halušky v jemnej omáčke podávame s hlávkovým šalátom.

Rada

Ak do vriacej vody pridáme pár kvapiek olivového oleja, halušky sa nezlepia a získajú ešte jednu osobitnú arómu. Pri zamiešavaní syra mascarpone dávame pozor, aby nebola omáčka príliš horúca, aby sa syr nezrazil, to znamená, aby sa neoddelila jeho pevná časť od tekutiny.

Malé tajomstvo

Toto jedlo môžeme aj zmraziť.
Zmrazovanie: Halušky rozhrnieme po tácke a necháme v mrazničke dve hodiny, potom ich vložíme do vrecúšok a uložíme do mrazničky.
Rozmrazovanie: Zmrazené halušky ďalej pripravujeme od kroku číslo 2 a prelejeme ich pripravenou omáčkou.

*Trvanlivosť:* 30 dní”

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 488 / 2.040 - -
Tuky g 22,73 - -
Sacharidy g 54,60 - -
Vláknina g 4,28 - -
Bielkoviny g 270,08 - -
Soľ g 1,62 0 0
Vitamín A μg 2.969,46 74 59
Vitamín D μg 27,66 14 14
Vitamín C mg 21,03 28 23
Niacín mg 6,51 47 33
Draslík (K) mg 702,32 19 19
Vápnik (Ca) mg 208,29 21 21
Fosfor (P) mg 240,33 30 30

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)