Zelené rizoto s kuracím mäsom

  • 17.03.2014.
  • Stredne obtiažne
  • 4
  • 40 min

Zelené kuracie rizoto dodá nie len krásnu farbu vášmu tanieru, ale poskytne vám aj skvelú vôňu a chuť.

Ingrediencie

  • 150 g čerstvého špenátu
  • 400 g kuracích pŕs
  • 1 cibuľa
  • 50 ml oleja
  • 250 g Lagris ryže arborio
  • 1 vetvička tymianu
  • 2 kocky slepačieho bujónu Podravka
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • 200 ml smotany na varenie
  • 20 g masla
  • 30 g syru Grana Padano

Príprava

  1. 1.
    Špenát krátko sparíme v osolenej vriacej vode, následne rýchlo schladíme v studenej vode, scedíme a prepasírujeme.
  2. 2.
    Kuracie prsia nakrájame na kocky a cibuľu nakrájame na drobno.
  3. 3.
    Na oleji dozlatista opečieme cibuľu, potom pridáme nakrájané kuracie prsia a krátko opražíme.
  4. 4.
    Pridáme ryžu, tymian, bujón Podravka, podlejeme vínom a dusíme, kým sa víno neodparí.
  5. 5.
    Až do zmäknutia ryže, podlievame vodou. Na záver pridáme smotanu, maslo a prepasírovaný špenát, chvíľku povaríme, aby ryža ostala krémová.

Podávanie

Rizoto posypeme hoblinami syra a podávame.

Rada

V sezóne žihľavy môžete namiesto špenátu použiť žihľavu, čo dodá rizotu výnimočnú vôňu.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 638 / 2.667 - -
Tuky g 30,33 - -
Sacharidy g 60,67 - -
Vláknina g 1,87 - -
Bielkoviny g 26,16 - -
Soľ g 0,49 0 0
Vitamín A μg 2.901,29 73 58
Vitamín D μg 22,93 11 11
Niacín mg 15,47 110 77
Kyselina pantoténová mg 1,09 16 16
Draslík (K) mg 577,32 16 16
Vápnik (Ca) mg 184,24 18 18
Fosfor (P) mg 313,51 39 39

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)