Zeleninové rizoto so slaninou

  • 14.06.2018.
  • Jednoduché
  • 4
  • 40 min

Lahodné rizoto s mladým hráškom, slaninou a jemne rozpusteným syrom je ideálnym jedlom pre teplé letné večery.

Ingrediencie

  • 500 g mladého hrášku
  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • 60 g slaniny
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 - 2 mladé cibuľky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 300 g Lagris ryže arborio
  • 1 kocka Podravka Natur zeleninového bujónu
  • čierne mleté korenie
  • soľ
  • 50 ml smotana na varenie
  • 40 g syra Grana Padano (podľa chuti)

Príprava

  1. 1.
    Hrášok uvaríme v osolenej vriacej vode. Po uvarení ho dáme do studenej vody. Asi tretinu hrášku spolu s polovicou petržlenovej vňate rozmixujeme na pyré.
  2. 2.
    Slaninu najprv nakrájame na tenké plátky a potom na malé kúsky.
  3. 3.
    Do veľkej panivici dáme slaninu a opražíme ju. Pridáme nakrájanú mladú cibuľku, ktorú opražíme dozlatista a potom pridáme pretlačený cesnak a ryžu.
  4. 4.
    Trošku opečieme, pridáme trošku vlažnej vody a kocku zeleninového bujónu. Podlejeme vodou (cca 900 ml) a na miernom ohni za občasného miešania varíme, dokým nie je ryža mäkká.
  5. 5.
    Pred koncom pridáme hráškové pyré a zvyšný uvarený hrášok. podľa potreby osolíme a okoreníme. Pridáme smotanu, poriadne premiešame a posypeme syrom.

Podávanie

Podávame teplé rizoto posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.