Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies: Technické, Marketingové

Typy cookies: Technické, Marketingové
Nastavenia

Zemiaky hasselback s Ajvarom, slaninou a syrom

  • 01.01.1970.
  • 1
  • 90 min

Túto menej tradičnú prípravu zemiakov si zamilujete. Dobrota, ktorú si môžete urobiť na obed i večeru. Skvelým doplnkom bude zeleninový šalát.

Ingrediencie

  • 1 stredne veľký zemiak, najlepšie podlhovastý (8-10 cm)
  • 1 lyžica jemného alebo pikantného Ajvaru Podravka
  • 1 lyžica olivového oleja
  • štipka soli
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • 1 tenký plátok slaniny
  • 50 g nastrúhaného Cheddaru (alebo iného syru)
  • 1 lyžica gréckeho jogurtu
  • hrsť čerstvých byliniek (pažítka, oregano a pod.)

Príprava

  1. 1.
    Na plech dáme papier na pečenie a rúru zohrejeme na 200°C.
  2. 2.
    Zemiaky poriadne umyjeme tak, aby sme sa zbavili všetkých nečistôt, šupku však necháme. Zemiaky nakrojíme na prúžky hrubé 2-3 mm, ale nerozkrojíme ich úplne.
  3. 3.
    Poukladáme na plech a všetky rezy potrieme Ajvarom. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, posypeme sušeným cesnakom a dáme piecť. Pečieme cca 1 hodinu domäkka.
  4. 4.
    Plech vyberieme z rúry, do každého rezu na zemiaku dáme kúsok slaniny a zasypeme syrom. Pečieme ďalších 20-25 min dozlatista.
  5. 5.
    Hotové zemiaky podávame s gréckym jogurtom, posypané bylinkami.

Rada

Doba pečenia zemiakov závisí na ich veľkosti. Najvhodnejšie sú skoré zemiaky, ale môžete použiť ktorékoľvek s tenšou šupkou.