Rešpektujeme vaše súkromie

Používame súbory cookies, aby sme umožnili našej internetovej stránke správne fungovať a neustále zlepšovali naše služby. Ak si želáte neumožniť používanie súborov cookies, niektoré časti tejto webovej stránky sa môžu stat nedostupnými. Viac informácií nájdete v Podmienkach používania.

Typy cookies

Nastavenia

Žemľové knedle v obrúsku

  • 09.07.2004.
  • Stredne obtiažne
  • 6
  • 70 min

Pridaním univerzálnej Podravky ochucovadla získajú žemľové knedle novú nôtu. Všetci, ktorí počuli, aká výborná je česká kuchyňa, majú dodatočný motív, aby ju ochutnali. Pre úplnosť zážitku si pripite na zdravie nejakým dobrým českým pivom.

Ingrediencie

  • 400 g žemlí
  • 1 lyžica Podravka ochucovadlo
  • 2 vajcia
  • 300 ml mlieka
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • 40 g masla
  • 2 lyžice strúhanky

Príprava

  1. 1.
    Na potretý plech položíme staré žemle nakrájané na kocky a necháme ich v rúre, kým nezískajú zlatožltú farbu.
  2. 2.
    Do rozmiešaných vajec pridáme Podravku ochucovadlo, mlieko, petržlenovú vňať a premiešame s opečenými kockami žemle. Zmes necháme odstáť dvadsať minút.
  3. 3.
    Z pripravenej zmesi vyformujeme valec, vložíme ho do obrúska posypaného strúhankou a zavinieme do obrúska, ktorého konce zaviažeme niťou. Varíme vo vriacej slanej vode okolo 30 minút.

Podávanie

Keď je knedľa uvarená, scedíme ju, nakrájame a podávame s mäsovými jedlami a omáčkou.

Rada

Z tejto zmesi môžeme vytvarovať aj guľky, skrátime tak čas prípravy.

Poznámka

Tento pokrm môžeme aj zmraziť:
Zmrazovanie: Jedlo pripravíme a ochladíme. Uvarené knedle vyberieme z obrúska, zabalíme do plastovej fólie a dáme zmraziť.
Rozmrazovanie: Knedle rozmrazujeme pri izbovej teplote približne 2 hodiny. Nakrájame na plátky a zohrejeme na pare.
Trvanlivosť: 60 dní.

Energetické a výživové hodnoty

Energetické a výživové hodnoty sú vypočítané na jednu porciu (t.j. na 1 osobu). V prípade dezertu sú energetické a výživové hodnoty vypočítané na 100 g.

Živiny Jednotka miery Množstvo Ž RDA (%) M RDA (%)
Energetická hodnota kcal / kJ 304 / 1.271 - -
Tuky g 12,00 - -
Sacharidy g 37,00 - -
Vláknina g 1,00 - -
Bielkoviny g 9,00 - -
Soľ g 2,84 0 0
Vitamín A μg 407,00 10 8
Vitamín D μg 33,00 17 17
Vitamín C mg 1,00 1 1
Niacín mg 4,00 29 20
Draslík (K) mg 202,00 5 5
Vápnik (Ca) mg 170,00 17 17
Fosfor (P) mg 141,00 18 18

* RDA vychádza z dennej dávky pre ženy (2000 kcal) a pre mužov (2900 kcal) vo veku od 25 do 50 rokov. (Zdroj: RDA správy - Makroživiny, Zložky, Vitamíny, www.nap.edu; Genesis R&D a Podravka d.d.)